Címlap Dojo etikett

Dojo etikett

 

MIELŐTT A DOJO-BA LÉPSZ:

- Az edzőtársakkal való fizikai érintkezés miatt nagyon fontos az egészség a higiénia és az ápoltság.

- A gyakorló ruhád (karate gi) mindig legyen rendes és tiszta. Ha elszakad meg kell varrnod vagy foltoznod. Egy javított, foltozott karate gi-t hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen.

- A nők, lányok egyszínű fehér pólót hordhatnak a karate gi alatt, a férfiak semmit.   Balesetvédelmi okokból nem viselhetsz semmilyen ékszert, karórát edzés alatt!

- A Dojo-ban mezítláb folyik az edzés, - a szabály alól kivételt az edző tehet, - ezért a cipőt, papucsot szépen rendben, sorban helyezd el, a Dojo bejárata mellett, ha lehet kívül!A DOJO-BAN

- Amikor belépsz a Dojo-ba, vagy elhagyod azt, állj meg az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj hangos OSU!-t! Ez jelképezi a Dojo és a bent levők iránti megbecsülésedet.

- Ha beléptél a Dojo-ba és még nem kezdődött el az edzés, sorban menj oda a magasabb övfokozatúakhoz, meghajlással és OSU!-val köszöntsd őket! Kezdd a legmagasabb övfokozatúval!

- Ha már bent vagy a Dojo-ban és nálad magasabb fokozatú lép be várj, amíg ő maga végez a köszöntésekkel, azután menj oda hozzá és köszöntsd!

- Ha magasabb fokozatú kezet nyújt neked, két kézzel viszonozd - ez a tisztelet jele. A kezeid tartsd egyformán, ne a csuklóját, vagy az alkarját fogd meg a bal kezeddel, mert az tiszteletlenség!

- Ha fekete öves, vagy az edző lép a Dojo-ba, a rangidős (legmagasabb övfokozatú) karatéka vezényeljen FUDO DACHI!-t és SENPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t, a válasz: OSU!

- A küzdelmet ne gyakorold, ha az edző nincs jelen!

- A DOJO rendes, tiszta és biztonságos állapotának fenntartásáért mindenki felelős.

- Tilos a Dojo-ban enni, inni, rágógumizni és dohányozni!AZ EDZÉS KEZDETE

- Az edzés kezdetére a rangidős karatéka álljon az első sor jobb szélére és rangsor szerint sorakoztassa a csapatot! Igazodj jobbra és előre!

- Amikor az edző szemben feláll a csapattal, a rangidős vezényeljen FUDO DACHI-t, majd üdvözlést: SENPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t és OTAGAI NI REI!-t.!Mindkettőre válaszolj meghajlással és hangos OSU!-val! Ezzel az edzés elkezdődik.AZ EDZÉS

- Az edzésről nem illik elkésni. Ha késve érkezel az edzésre, belépés és köszönés után térdelj le az ajtó mellé, a fal felé nézve SEIZA-ba! Ha az edző szólít, állj fel, fordulj felé, hajolj meg és mondj OSU!-t! Utána gyorsan állj be a sorba! Ilyenkor már ne kezdj el a társaidnak köszöngetni, beszélgetni!

- Mindig gyorsan hajtsd végre az utasításokat!

- Ne lépj ki a sorból anélkül, hogy arra engedélyt kérnél az edzés vezetőjétől.!Ha el kell menned, ne mászkálj a csapat és az edző közötti téren, lépj a sorod mögé, menj ki a sor mentén oldalra, és ott távozz!

- Mindig a megfelelő megszólítást alkalmazd az edzésvezető felé (SENPAI, SENSEI, SHIHAN) a Dojo-ban! Ha hozzád szól, mindig nyugtázd hangos OSU!-val!

- Ha valamit mondani akarsz az edzőnek, várd meg az alkalmas pillanatot, pl. két gyakorlat között, Yasume alatt, magyarázat idején, kérdésre,.. és hangos OSU!-val jelezd a szándékodat. Ha az edző megkérdezi, mit akarsz, akkor közöld vele!

- Ha bármit adsz a feljebbvalódnak, mindig két kézzel nyújtsd át! Ez a tisztelet jele.

- Az edzésed komoly dolog. Ne nevetgélj, ne vihogj, ne beszélj és ne szakítsd meg a gyakorlatot!

- Mindig FUDO DACHI-ban várd a következő utasítást, hallgasd a magyarázatokat! Soha ne álldogálj csípőre tett kézzel!

- Az edzésvezető minden utasításának kérdezés nélkül engedelmeskedned kell a Dojoban! Nem fog olyasmit kérni, amit ő maga ne próbált volna ki. Ha nem tudod helyesen végrehajtani, akkor próbáld a legjobb tudásod szerint megtenni! NE ADD FEL!

- A páros gyakorlatok megkezdése előtt a partnered felé hajolj meg és mondj O NAGAI SHIMASU!-t! Amikor elválsz a partnertől, köszönd meg neki a közös munkát, mondj ARIGATO GOSAI MASHITA!-t!

- A szünetek alatt ne ülj le, ne támaszkodj, ne feküdj le! Csinálj valami hasznosat, ne vesztegesd el az edzésidődet!AZ EDZÉS BEFEJEZÉSE

- Az edzés végén az edző felsorakoztatja a csapatot és megáll velük szemben.

- A rangidős, aki az első sor jobbszélén áll, vezényeljen: SHINZEN NI REI!-t, válasz OSU!,

- Az edzésvezetőnek megköszönjük az edzést.

Vezényszavak: SENPAI / SENSEI / SHIHAN NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA!

- Válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!

- A társainknak is köszönetet mondunk.

Vezényszavak: OTAGAI NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA! válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!

- Az edző általában a KEIKO OWAARI! vezényszóval jelzi, hogy vége az edzésnek.

- Mielőtt kilépsz a sorból, illik megköszönnöd a társaidnak az edzést. Mondj nekik ARIGATO GOSAI MASHITA!-t jobbra, előre, hátra és balra is!

- Mielőtt kilépsz a Dojo-ból, ne felejts el megállni az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj OSU!-t!